25 Mart 2013 Pazartesi

Erkeklerin küpe takması caiz midir?


Hatırlatmak isteriz ki: “Amacımız korkutmak değil, sevdirmektir; uzaklaştırmak değil, yakınlaştırmaktır; zorlaştırmak değil, kolaylaştırmaktır.” Ancak bizlerin sevdirme, yakınlaştırma ve kolaylaştırma niyeti, bir hakikati gizlemeye ve saklamaya sebep olmamalıdır. Yoksa ALLAH katında mesul oluruz ve “bildiklerini saklayanlar” zümresine dâhil oluruz ki, bizler bu zümreye dâhil olmaktan ALLAH’a sığınırız.

Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvası şöyledir:

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem döneminden itibaren bu güne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Hadis-i Şerif [Buhârî, Libas, 59]. 

Bu itibarla da kulak deldirip küpe takmak, Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul görmüştür. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir. Zira Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: 

“Kadınlara benzemeye çalışan erkekler ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlar ALLAH’ın rahmetinden uzak olsun” Hadis-i Şerif [Buhârî, Libas, 61-62] buyurmuştur.

Bu ve benzeri uyarılar sebebi ile İslam âlimleri, erkeklerin küpe vb. kadınlara özgü takıları takmalarını harama yakın mekruh saymışlardır (İbn Âbidin, Reddu’l-muhtâr, VI, 336-337, 388; Nahlavî, ed-Dureru’l-Mubaha fi’l-hazrı ve’l-İbâha, 29).