31 Mayıs 2013 Cuma

İçki yasağı ile ilgili hadis-i şerifler

Bugüne kadar bu günahı işleyen kardeşler tevbe edip ALLAH'tan rahmet dilesinler. Bu hatayı birdaha yapmamaya gayret göstersinler..



Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: “Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için (bazı zahiri) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür.” Yine sana ALLAH yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “İhtiyaçtan arta kalanı.” ALLAH size âyetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz. (Ayet - Bakara, 2/219)


-
Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz
  
(Ayet - Mâide, 5/90)
-
Şeytan içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi ALLAH’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?
(Ayet - Mâide, 2/ 91)
-
En’am Sûresi, 6/14; İsrâ Sûresi, 17/26-27; Bakara Sûresi, 2/195;Nisâ Sûresi, 4/29); A’râf Sûresi, 7/157.

- - - - - - - -
Konuyla ilgili hadis-i şerifler

Ümmetimden bir taife olur ki alkollü içki içerler ve içkinin namını tebdil edip istedikleri bir ismi ona takarlar
(Hadis Kaynağı: Nesâi, İbn-i Hibban, Ebu Davud, Eşribe, 20/6, Hadis NO: 3689)
-
İçkiden sakınınız. ALLAH'a Yemin ederim ki, içki ile iman bir yerde birleşmez. Yani biri diğerini çıkarır
(Hadis Kaynağı: Nesâi, Eşribe, 51/44)
-
“Cenab-ı Hak, şaraba, içene, dağıtana, satana, alana, saklamasını isteyene, yüklenip götürene, satıp parasını yiyene lânet ediyor.”
 (Hadis Kaynağı: Tirmizî, Ebu Davud, Eşribe, 20/2)
-
"Sarhoşluk veren şeylerin on zümreye zararı dokunun Bizzat sarhoşluk veren şeye, ham maddesini ezen veya sıkana, ezip sıkıştırana, satıcısına, satın alana, nakliyesi ile uğraşana, kendisine götürülen kimseye, bütün bu işlerden elde edilen kazancı yiyene, içene, içilmek üzere ikram edene.”
(Hadis Kaynağı: Ibn-i Mâce, Tirmizî, Ahmed b. Hanbel, Eş ribe, 30/6, Hadis NO: 338)
-
“Alkollü içkiler yasaklandığına dair vahiy geldiğinde, Resulüllah (S.A.S.) pazara çıktı ve bunun alışverişinin de yasaklandığını bildirdi.’
(Hadis Kaynağı: İbn-i Mâce, Eşribe, 30/7)

Hadislerin anlaşılmasında göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar kısaca bir işi yapmaya teşvik, bir kötülüğü yapmaktan sakındırmaktır. İşte bu hadisleri anlarken bu hususların dikkatten uzak tutulmaması gerekir. Bu hadislerde de anne babaya asi olunmaması, içki içilmemesi gerektiği bunların büyük günahlardan olduğu kaçınılması gerktiği vurgulanmakta ve böylece bu tür kötülüklerden sakındırılma hedeflenmektedir. Dikkat edilirse hadisi şeriflerde kötü olan davranışlardan kaçınılması ısrarla ve sonunun kötü olacağı, böyle yapan kimsenin cennete giremeyeceği gibi bir mümin için çok kötü bir sonuç işaret edilerek bu tür davranışlardan kaçınılması belirtilmektedir. Bazı hadislerde de çok küçük de olsa bir iyiliği yapan kimse için ' şunu yapan' cennete girecektir vb. iyililkleri yapmaya teşvik eden hadisler bulunmaktadır. Söz konusu hadisleri de bu bağlamda değerlendirmek maksada daha uygun düşecektir.


Bugüne kadar bu günahı işleyen kardeşler tevbe edip ALLAH'tan rahmet dilesinler. Bu hatayı birdaha yapmamaya gayret göstersinler..


Etiketler

İçki yasağı ile ilgili hadisler, içki yasağı hadis